وزیر ارتباطات: مشکل رجیستری آیفون حل شد

«ستار هاشمی»، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در توییتی اعلام کرد که مشکل رجیستری گوشی‌های آیفون که پیش از این باعث نگرانی کاربران و فعالان بازار تلفن همراه شده بود، با تغییر رویکرد دولت، حمایت رئیس‌جمهور و پیگیری فعالانه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات حل شده است.

مشکل رجیستری آیفون با تدییر دولت وفاق، حمایت رییس‌جمهور محترم و پیگیری فعالانه وزارت ارتباطات حل شد. معتقدم با کار کارشناسی ، ایجاد وفاق، بدون هیاهو و غوغا سالاری می‌توان سایر مشکلات فضای مجازی و مطالبات مردم را حل کرد.

رجیستری؛ وعده‌ای که بدون هیاهو عملی شد

همون روز، بعد از جلسه هیئت دولت، خانم فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، در حاشیه جلسه در جمع خبرنگارها گفت: منع رجیستری گوشی‌های آیفون برداشته شده است و سازوکار آن بعداً منتشر خواهد شد.

در نهایت، وزیر ارتباطات بعد از جلسه هیئت دولت در پاسخ به خبرنگارها، درباره رفع ممنوعیت رجیستری گوشی‌های آیفون گفت هیئت دولت با مجموعه‌های مختلف وزارت صمت و نهادهای امنیتی جلسه برگزار کرده و نتیجه نهایی این جلسات این شده که آیفون‌ها رجیستر بشن و اینکه چطور این فرایند اتفاق میوفته، به زودی اعلام میشه.

اما چیزی که خیلی‌ها رو نگران کرد، نامه‌ای بود که همون شب، در رسانه‌ها منتشر شد و خبر از سود بازرگانی 96 درصدی واردات گوشی‌های آیفون می‌داد! در این نامه که به امضای محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهور رسیده بود، گفته شده که :‌

واردات هر نوع تلفن همراه هوشمند با نشان تجاری اپل، با سود بازرگانی (96) درصد مجاز می‌باشد.

 

با انتشار این نامه، انتقادها به دولت زیاد شد. این 96 درصد یعنی برای خرید آیفون 16 پرو مکس با حافظه 256GB باید چیزی حول و حوش 200 تا 250 میلیون تومان هزینه کنید و این واقعاً ترسناک بود.

با این حال، بعد از جلسه روز 13 آبان دولت، کمال تقوی‌نژاد، دبیر هیئت دولت، تعرفه جدید واردات گوشی‌های اپل رو اینطور بیان کرد:‌

حقوق ورودی مربوط به گوشی اپل در سال جاری برای گوشی‌های بالای 600 دلار مطابق قانون بودجه در رویه‌ی تجاری 15 درصد و در سایر رویه‌ها (مسافری و پستی) 30 درصد تعیین شده است. برای آیفون‌های 600 دلار و کمتر از آن حقوق ورودی در رویه‌ی تجاری 5 درصد و  در سایر رویه‌ها 6 درصد تعیین شد.

پس از اعلام خبر برطرف شدن رجیستری آیفون، شایعاتی پیرامون تعرفه‌های گمرکی ۹۶ درصدی برای واردات این گوشی‌ها مطرح شد، اما بررسی‌ها نشان داد که تعرفه قانونی واردات بین ۱۰ تا ۱۵ درصد خواهد بود، اما طبق مفاد تصویب‌نامه ابلاغی که از سوی محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهور ابلاغ شد، حقوق ورودی مربوط در سال جاری در خصوص گوشی‌های بیش از ۶۰۰ دلار مطابق ردیف ۶۰ جدول شماره ۱۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور، ۱۵ درصد در رویه تجاری و ۳۰ درصد در سایر رویه‌ها و در خصوص گوشی‌های ۶۰۰ دلار و پایین‌تر از آن مطابق مقررات مربوط در رویه تجاری پنج درصد و در سایر رویه‌ها شش درصد خواهد بود.

لازم به ذکر است که ارزش گمرکی گوشی‌های آیفون به‌ زودی بازنگری و منتشر می‌شود. براساس اعلام گمرک جمهوری اسلامی ایران، بررسی‌ها نشان می‌دهد که ارزش‌های اعلامی برای برخی مدل‌های آیفون که به تازگی واردات آن‌ها آزاد شده است، قیمت‌های مندرج در سایت شرکت اپل بوده و هنوز در سامانه گمرک بارگذاری نشده و قرار است به‌ زودی ارزش‌های گمرکی این مدل گوشی‌ها وفق قانون امور گمرکی استخراج و به‌ طور رسمی از سوی گمرک اعلام شود.

سود بازرگانی 30 درصد برای گوشی‌های آیفون یعنی چی؟

فرض کنید یه گوشی آیفون 1000 دلاری، بخواد وارد کشور بشه. این 1000 دلار با ارز حاصل از صادرات که قیمتش حدود 63-64 هزار تومانه وارد میشه. پس تا اینجا یه آیفون 63-64 میلیونی داریم که وارد کشور شده و هنوز تعرفه‌های گمرکی و رجیستری بهش اعمال نشده.

وارد کننده می‌تونه بین 5 تا 15 درصد روی این گوشی‌هایی که وارد می‌کنه، سود بکشه و نهایتا این آیفون 1000 دلاری ما برسه به 70 میلیون تومان. اما اون 30 درصد سود بازرگانی، با دلار 28 هزار تومانی حساب میشه و چیزی حدود 10 میلیون تومان هم بابت واردات این گوشی بهش اضافه میشه. بنابراین یه گوشی 1000 دلاری آیفون قیمتی حول و حوش 80 تا 85 میلیون تومان باید بشه.

آیفون سری 14 و 15 هم رجیستر میشه؟‌

بله. اگه آیفون سری 14 یا 15 دارید، احتمال زیاد ساز و کاری برای فعال شدن این گوشی‌ها هم در نظر گرفته میشه تا این گوشی‌ها که رفتن توی بلک لیست مخابرات، بتونن آنتن بگیرن و فعال بشن.  این صحبتی هست که وزیر ارتباطات، ستار هاشمی در مصاحبه با خبرنگارها گفته:

نگاه ما بر این است که فرایندها و سازوکارها را با همکاری وزارت صمت مشخص کنیم تا این افراد عملاً بتوانند در یک فرایند قانونی گوشی‌هایشان را فعال کنند.

در این شرایط آیفون بخریم یا نه؟

ما نمی‌تونیم بگیم که الان آیفون بخرید یا نه. دو تا راه براتون وجود داره:

  • نخرید: اول اینکه صبر کنید تا ساز و کار قانونی رجیستر شدن آیفون مشخص بشه و بعدش گوشی رو بخرید. این کار چندتا خوبی داره؛ خیالتون راحته، گوشی گارانتی میشه و قیمتش تثبیت شده و حس نمی‌کنید که سرتون کلاه گذاشته شده. ولی بدیش اینه که ممکنه یه تعرفه عجیبی برای این گوشی‌ها مصوب بشه و قیمت‌ها یهو افزایش پیدا کنه و در نهایت خیلی ضرر کنید.
  • بخرید:‌ راه دوم اینه که میرید و آیفون رو همین الان که ساز و کار رجیستری مشخص نشده، می‌خرید. خوبیش اینه که گوشی دستتون هست و درگیر نوسانات دلار نیستید و تا 2 ماه هم که آنتن دارید و احتمالاً تا اون موقع شیوه رجیستر شدنش هم مشخص میشه و می‌تونید برید و گوشی رو فعال کنید. اما بدیش اینه که احتمالاً باید تعرفه دو برابر یعنی حدود 60 درصدی براش پرداخت کنید.

دفتر تعیین ارزش گمرک ایران این موضوع را تایید و اعلام کرد: ارزش‌های انواع گوشی اپل که پیش از این واردات آن‌ها ممنوع بود، توسط کارشناسان این دفتر در مرحله استخراج و بررسی است و به زودی در سامانه ارزش‌گذاری کالایی گمرک یا TSC به‌منظور اخذ حقوق و عوارض گمرکی در گمرکات بارگذاری خواهد شد تا ملاک عمل قرار گیرد و بر مبنای آن حقوق و عوارض گمرکی در گمرکات در رویه تجاری و مسافری اخذ شود.

به هر حال مشکل رجیستری با کمک و پیگیری‌های مجلس و دولت به ویژه وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، بانک مرکزی، سازمان برنامه و بودجه و وزارت اقتصاد حل شد و این گشایش نوید این را می‌دهد که در روز‌های آینده نیز دیگر مطالبه مردم مبنی بر رفع فیلترینگ نیز توسط دولت محقق شود؛ چرا که رفع فیلترینگ یکی دیگر از وعده‌های دولت چهاردهم بود که با تحقق آن بازار دلالی فیلترشکن‌ها مسکوت می‌شود و مردم فقط هزینه اینترنت را پرداخت می‌کنند و پرداخت هزینه مازادی مثل خرید فیلترشکن‌ها از بین خواهد رفت.

به‌طور کلی، در شرایط فعلی، اگر عجله‌ای برای خرید ندارید، صبر کردن و منتظر شدن برای تثبیت سازوکار و تعرفه‌های گمرکی منطقی‌تر است. این کار باعث می‌شود از تغییرات ناگهانی قیمت‌ها و تعرفه‌ها در امان باشید.

modirshoptat
ارسال دیدگاه